Mega 3 Housing Facebook

KOS SARA HIDUP MASA KINI


KOS SARA HIDUP MASA KINI

Mega3_Website_KosSaraHidup_28thApril2017_1.jpg
Mega3_Website_KosSaraHidup_28thApril2017_2.jpg
Mega3_Website_KosSaraHidup_28thApril2017_3.jpg
Mega3_Website_KosSaraHidup_28thApril2017_4.jpg
Mega3_Website_KosSaraHidup_28thApril2017_5.jpg
Mega3_Website_KosSaraHidup_28thApril2017_6.jpg
Mega3_Website_KosSaraHidup_28thApril2017_7.jpg
Mega3_Website_KosSaraHidup_28thApril2017_8.jpg
Mega3_Website_KosSaraHidup_28thApril2017_9.jpg
Tahun ke tahun, kehidupan semakin memeritkan bagi kebanyakan golongan kelas bawah dan pertengahan. kebanyakan kita yang terdiri daripada golongan pertengahan kini digelar ‘generasi sandwich’ tapi 
apakah maksudnya generasi sandwich ini?

Jika anda mahu membantu diri sendiri maka cerita di bawah pasti harus dihadam..

Tahun ke tahun, kehidupan semakin memeritkan bagi kebanyakan golongan kelas bawah dan pertengahan. Sudah banyak cerita kebanyakan rakyat yang terpaksa membanting tulang empat kerat dan memerah keringat untuk meneruskan kehidupan dengan selesa. Tambahan pula kehidupan di bandar di mana harga barang, kadar sewa dan kos hidup tidak pernah turun.

Mungkin anda juga pernah merasa perit kehidupan yang sukar..

Anda bekerja keras- lapan jam sehari untuk menyara keluarga dan membesarkan anak-anak disamping membuat kerja sampingan yang memenatkan. Anda tidak cukup meluangkan masa bersama isteri/suami dan anak-anak kerana kesibukan anda mencari rezeki.

Mungkin juga isteri anda terpaksa keluar bekerja demi membantu meringankan beban suami. Malah, ramai golongan isteri giat mempelajari selok-belok perniagaan dan memasarkan produk buatan sendiri seperti menerima tempahan kek atau menjual tudung di internet. Pastinya dalam kalangan ahli keluarga dan rakan-rakan anda ada yang menjalankan perniagaan online. 

Tiba hari anda menerima gaji, sebahagian besar duit itu digunakan untuk membayar ansuran bulanan. Ansuran kereta, rumah, kad kredit, pinjaman pelajaran, bil api, air dan bil seperti telefon dan televisyen semuanya harus dibayar. Berapa sangatlah baki gaji setelah ditolak kesemua ansuran tersebut?

Sesungguhnya kebanyakan kita yang terdiri daripada golongan pertengahan kini digelar ‘generasi sandwich’.

Apakah maksudnya generasi sandwich ini?

Generasi sandwich bermakna anda mempunyai dua tanggungjawab kewangan (financial responsibilities) dimana anda harus menanggung sara hidup ibu bapa mereka dan juga anak-anak. Menurut satu kajian pada tahun 2010, 20 peratus penduduk Asia termasuk dalam kategori generasi sandwich ini. Sebanyak 58 peratus daripada mereka dijangka menjaga anak-anak sehingga mereka berusia 20-an. 38 peratus daripada mereka membelanjakan 11 hingga 25 peratus daripada pendapatan untuk membiayai ibu bapa.

Perkara ini bukanlah sesuatu yang baru bagi sesetengah daripada kita. Menjadi anak dan ibu-bapa pada masa yang sama bermakna kita harus menjaga ibu bapa yang telah bersara atau mungkin terpaksa menanggung kos medikal mereka. Begitu juga dengan anak-anak. Makan-minum, pakaian dan pendidikan mereka.. semuanya bukan percuma.

Dari sehari ke sehari kehidupan terasa semakin sempit. Kos pengangkutan, kadar sewa dan harga barangan keperluan asas bukan semakin murah. Semua ini memerlukan wang dan pastinya keadaan ini membuat anda semakin tertekan. Anda bukanlah keseorangan jika ini yang anda alami.

Bagi golongan belia, pastinya antara perkara yang paling mencabar adalah membeli rumah. Banyak perkara yang perlu dilakukan seperti mencari lokasi yang sesuai, mendapatkan pinjaman, mengumpul wang deposit dan sebagainya.  Rumah merupakan aset penting bagi setiap dari kita.

Perkara yang sama juga berlaku kepada pasangan yang sudah berkahwin. Isu kewangan akan sentiasa bermain di fikiran kita. Sama ada sudah berkahwin atau belum, kita semua memasang impian untuk memiliki rumah sendiri.