Mega 3 Housing Facebook

Menambah Pendapatan Sampingan (1)


Menambah Pendapatan Sampingan (1)

Mega3_ExtraIncome_NewsletterBahagian1_28thMarch2016_part1.jpg
Mega3_ExtraIncome_NewsletterBahagian1_28thMarch2016_part2.jpg
Mega3_ExtraIncome_NewsletterBahagian1_28thMarch2016_part3.jpg
Mega3_ExtraIncome_NewsletterBahagian1_28thMarch2016_part4.jpg
Mega3_ExtraIncome_NewsletterBahagian1_28thMarch2016_part5.jpg
 

Rujukan: The Edge Malaysia 4th January  2016 - A Guide to  Earning More Side Income

Klik sini untuk sambungan artikel  Menambah Pendapatan Sampingan(2)

Deskirpsi: 

Kelembapan ekonomi dunia bukanlah satu khabar berita yang baik untuk didengar.  Kejatuhan nilai ringgit dan harga minyak mentah menambahkan keperitan rakyat negara ini. Tambahan pula, Malaysia merupakan negara yang bergantung kepada pengeluaran minyak sebagai satu  sumber utama pendapatan negara.

Dalam situasi yang semakin mencabar ini, mencari sumber pendapatan kedua atau sampingan merupakan idea yang baik untuk menampung kos sara hidup dan komitmen yang lain. Umum mengetahui, untuk mengurangkan beban kewangan, ada dua pilihan yang boleh dibuat iaitu sama ada mengurangkan perbelanjaan atau menambahkan pendapatan. Artikel ini mengupas tentang cara-cara menambahkan pendapatan sampingan.

Sebelum itu, adalah wajar untuk rakyat Malaysia terutama golongan yang bergelut dengan status kewangan mereka memahami tabiat yang harus dipraktikkan dalam kehidupan. 

Berikut adalah lima tabiat kewangan yang harus dipraktikkan oleh orang ramai

 1. Merancang bajet – Merancang bajet sememangnya mudah. Anda perlu melihat kepada pendapatan dan perbelanjaan tahunan termasuk perbelanjaan semasa musim-musim perayaan.  Kewangan yang baik ialah kewangan yang mempunyai lebihan baki selepas jumlah pendapatan ditolak daripada jumlah perbelanjaan. Sekiranya berlaku deficit atau kekurangan wang maka anda harus  melihat semula kepada perbelanjaan anda.
   
 2. Paksa diri menyimpan-  Untuk memaksa diri menyimpan, perkara pertama yang harus dilakukan ialah memotong sebahagian daripada gaji sebaik sahaja gaji dimasukkan. Anda boleh menggunakan skim pemotongan bulanan atau lakukan sendiri.  Kebanyakan kita ‘berbelanja dahulu, baru menyimpan’, namun apa yang patut dilakukan ialah ‘simpan dahulu, berbelanja kemudian’.
   
 3. Belajar melabur- Mula mencari pelaburan alternatif dan bersesuaian dengan kemampuan anda. Sebagai pekerja yang bergaji kecil, anda mungkin tidak mampu untuk membeli hartanah. Caranya, mula melabur dalam amanah saham dan kumpulkan dana untuk wang pendahuluan membeli hartanah.
   
 4. Ketahui risiko pelaburan- Anda  akan kehilangan wang jika hanya sekadar melabur tanpa ilmu atau memahami risiko pelaburan.  Sesetengah orang yang kerugian dalam pelaburan bertindak untuk tidak melabur dan tidak mahu belajar dari kesilapan. Sikap ini tidak baik untuk pengurusan kewangan untuk masa akan datang.
   
 5. Berusaha untuk kemajuan diri sendiri- Anda harus memantapkan kemahiran penjanaan wang anda sendiri. Ini bermakna berusaha untuk menjadi seeorang yang dikehendaki dalam bidang anda dan memiliki kualiti untuk mendapat kenaikan pangkat.