2 Sebab Ramai Orang Malaysia Tak Mampu Beli rumah, Walaupun rumahtu "Rumah Mampu Milik"


2 Sebab Ramai Orang Malaysia Tak Mampu Beli rumah, Walaupun rumahtu "Rumah Mampu Milik"


Sesi AA - Episod #10: 2 Sebab Ramai Orang Malaysia Tak Mampu Beli rumah, Walaupun rumahtu "Rumah Mampu Milik"

Bentara9-Banner.jpg
Keladan-Baiduri-Banner.jpg
Seri-Alam-Banner.jpg
TamanPinggiranSenawang-JenisA-Banner.jpg
TamanSungaiKembong-Banner.jpg

Deskripsi:

Pada 4 Mei 2018, The Edge Financial Daily keluarkan artikel yang bertajuk
“Overbuilding of affordable homes ‘quite severe’” dan ia menarik perhatian saya untuk tahu lebih lanjut.

Dalam artikel tersebut, Tan Sri Eddy Chen mentioned yang kita ada lebihan rumah mampu milik
antara RM300k-500k. Wow, tingginya harga mampu milik!

Tapi, Bank Negara Malaysia responded kepada artikel berkenaan melalui website
Factwatch mereka dan mereka clarify bahawa harga sebenar untuk rumah mampu milik
adalah maksimum RM282k (Sumber: Factwatch).

Harga mampu milik ini ditentukan berdasarkan median household income rakyat Malaysia
iaitu RM5228 (Sumber: Factwatch). Jadi, ia bukanlah harga mampu milik untuk semua.

Ideally, RM282k ini adalah harga maksimum rumah mampu milik yang ramai rakyat
Malaysia boleh beli berdasarkan median household income.

Taaaapi, RM282k tu pun macam kurang realistik la pulak kan? Cuba survey keliling kita
dan cari rumah yang harga RM282k ke bawah. Berapa banyak yang kita jumpa? Tak
banyak kan?

Sedangkan demand untuk rumah pada harga tersebut agak tinggi kalau dilihat daripada
jumlah transaksi rumah yang direkod antara 2010-2015 (Sumber: IDEAS). So, demand
ada kerana orang nakkan rumah sendiri.

Tapi rumah yang ada pulak tidak affordable mengikut kedalaman poket kebanyakan orang
Malaysia. 1/3 keluarga Malaysia hanya mampu beli rumah yang harganya RM250k ke
bawah (Sumber: The Star), walaupun Bank Negara tetapkan harga maksimum rumah
mampu milik RM282k.

Either way, susah nak jumpa rumah yang dalam lingkungan harga macam tu. Kalau ada
pun, ada kemungkinan besar lokasinya tidak strategik dan jauh daripada tempat kerja.
Kalau rumah kita jauh daripada tempat kerja, kita perlu ambil kira kos pengangkutan dan
kos masa.

Di Perlis, tempat tinggal saya sekarang, mempunyai GDP paling rendah antara semua
negeri di Malaysia (Sumber: Dept. of Statistics). Tapi even di negeri ini, harga median
untuk rumah semi-D adalah RM308k manakala untuk rumah teres adalah RM196k. Itupun
majoriti rumah dalam kategori teres satu tingkat berada pada paras harga RM260k+

Kalau itulah harga di Perlis, negeri yang punyai GDP paling rendah dalam Malaysia,
bagaimana pula dengan negeri-negeri lain?

Jadi, berbalik kepada persoalan asal: Kenapa ada banyak lebihan rumah di pasaran? Of
course, isu ini lebih kompleks untuk dikupas sepenuhnya dalam video Youtube yang
mudah macam ini, tapi saya boleh identify at least 1 sebab kenapa ada lebihan rumah,
berdasarkan apa yang saya baca setakat ini iaitu, rakyat tak mampu beli.

Dan saya boleh identify at least 2 sebab kenapa rakyat Malaysia tak mampu beli rumah,
walaupun rumah itu tergolong dalam kategori rumah mampu milik.

Kenaikan harga rumah lebih laju berbanding kenaikan gaji rakyat. Household income
2012-2016 naik 9.6% manakala harga rumah naik 15.6%. Fakta ini perlu diambil berat
oleh kerajaan dan juga developer sektor perumahan. Tidak ada solusi mudah, tapi
something has to be done untuk naikkan gaji pekerja selari dengan keadaan semasa
ataupun turunkan harga rumah kepada tahap yang reasonable untuk developer dan juga
untuk rakyat.

Pengurusan kewangan rakyat Malaysia masih lemah. Hal ini jelas kerana ratio hutang
rumah dengan GDP kita melebihi 80% (Sumber: IDEAS & BNM). Sebagai rakyat, kita
punyai hak untuk suarakan kepada kerajaan untuk naikkan gaji dan kepada developer
untuk turunkan harga rumah, tapi dalam masa yang sama kita juga perlu ambil
tanggungjawab untuk menguruskan kewangan kita dengan baik. Walaupun gaji tinggi dan
harga rumah berpatutan, jika pengurusan kewangan masih lemah, maka kita still takkan
mampu untuk beli rumah.

Jadi, apakah konklusinya?

Sebagai pengguna, kita boleh suarakan constructive feedback kita kepada pihak berkuasa
yang terlibat dalam soal harga rumah. But beyond that, apa yang kita boleh buat
individually adalah memperkasakan pengurusan kewangan kita. Dengan planning yang
mencukupi, insha Allah kita mampu untuk beli rumah walaupun pada umur yang muda.

Sebagai permulaan, anda boleh guna kalkulator kemampuan di website Mega 3 Housing
untuk ketahui Debt Service Ratio (DSR) anda. Ini boleh bantu anda tahu nisbah antara
hutang dan income anda. DSR boleh dijadikan benchmark untuk tahu financial state kita
sekarang bagaimana.